KREATIV KLAVIR 2015

3 POLETNA ŠOLA USTVARJALNEGA IZRAŽANJA SKOZI BESEDO IN SLIKO...            
 
odlomek iz teksta Vanje Gregorič /Šolski razgledi št. 15
Od 11. do 18. julija je na koprski glasbeni šoli potekala poletna šola ustvarjalnega izražanja Kreativklavir. Udeležilo se je je 12 mladih pianistov iz Slovenije in Hrvaške. Teden dni so po šoli odmevali koraki mladih, ki so se vsako jutro dodobra prebudili z vajami za urjenje koordinacije in usklajevanje različnih gibov obeh rok ter gimnastiko za prste, ki ima za pianiste prav poseben pomen. Sledile so individualne ure z idejno in umetniško vodjo poletne šole profesorico klavirja Valentino Češnjevar. Na urah klavirskih duov so mnogi prvič okusili čarobnost komornega muziciranja, ki od glasbenika zahteva sodelovanje, poslušanje soigralca, usklajevanje dinamike, ritma in nenazadnje tudi dihanja. Skupno muziciranje je preraslo v prijateljstvo, ki se je pri pisanju zgodbic ob izvajanih skladbah še poglobilo.
V popoldanskem času so se udeleženci lahko sprostili na urah glasbenih igric, ki jih je vodila profesorica glasbe Suzana Čopi Stanišić. Po šoli so poleg klavirskih zvokov zadoneli tudi zvoki tolkal v ubranih a zabavnih ritmih. Za tem je nastopil čas vedno privlačnih risank, v katerih je zvočno podlago nudila glasba točno določenega skladatelja, o katerem so v nadaljevanju poslušali zanimiva in za otroke primerno prilagojena predavanja. Vsak dan je bil posvečen enemu glasbenemu velikanu in njegovemu stilnemu obdobju, ki so si sledila kronološko od Bacha, Mozarta in Beethovna preko Griega vse do Debussyja. Sledile so prav posebne naloge, kot je izdelava kriptogramov iz svojega imena, improvizacija v določeni tonaliteti, pisanje variacij na določeno ljudsko pesmico, slikanje abstraktnih slik o čustvih, kjer so se lahko povsem prepustili svojemu navdihu in izpod otroških rok so nastala umetniška dela, ki v sebi povezujejo glasbeno in likovno umetnost.

Skratka, program dela je bil izjemno bogat in skrbno načrtovan, udeležencem je dopuščal le malo prostega časa. V intenzivnosti dogajanja pa je kljub jasnim ciljem omogočal obilo naključnih trenutkov, ki so v ustvarjalnem in poustvarjalnem procesu zelo pomembni.                                                                       
                                                                                             
KOMORNO MUZICIRANJE

 

SLIKANJE NA PLATNO


 
GIMNASTIKA ZA PRSTKE, MOŽGANE IN GLASBENE IGRICE


 
 
 
 

E-PRIJAVA

 

"Glasba je lirična pajčevina med srcem in možgani" - M. Krleža